12 Luty 2013
W Wielkiej Brytanii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika, który obchodzony jest w przeddzień Środy Popielcowej, czyli w nasz Śledzik. Tradycyjnie w tym dniu organizowane są "biegi z patelniami". Zwyczaj zapoczątkowała pewna dama, która obawiając się spóźnienia do spowiedzi pobiegła do Kościoła z patelnią, na której piekł się naleśnik. Pancake Day or Shrove Tuesday wypada 47 dni przed Wielkanoca, w tym roku jest to Wtorek 12-tego Lutego.
Na wyspach naleśniki jada sie z najrozniejszymi dodatkami. Naleśnik moze byc z Nutella, truskawkami, bitą śmietana, miodem lub syropem klonowym.
Ja jednak dziś podtrzymam polską tradycje i naleśniki bedą z bialym serem !!!
Smacznego Dnia Naleśnika zycze wszystkim!!!
10 sztuk
1 jajko
250 g twarogu lub ricotty
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią)
opcjonalnie: skórka z połowy cytryny, drobno starta
10 naleśników
masło klarowane, do smażenia
dodatkowo:
owoce sezonowe, cukier puder, śmietana
Oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do twarogu i utrzyj razem z cukrem zwykłym i waniliowym na gładką masę. Białko ubij i wymieszaj delikatnie z masą twarogową. Jeśli lubisz, dodaj skórką cytrynową.
Na środek każdego naleśnika nakładaj po około 2 łyżki nadzienia. Każdy placek złóż na pół i lekko dociśnij dłonią - masa twarogowa rozprowadzi się wtedy równomiernie. Złóż raz jeszcze.
Na dużej patelni rozpuść łyżkę masła. Smaż z obu stron, po 3-4 naleśniki na raz, przez kilka minut na bardzo małym ogniu, żeby się powoli rumieniły, a nadzienie miało szansę dobrze pogrzać.
Podawaj gorące, z sezonowymi owocami i posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną.
***
No comments:
Post a Comment